Таня Мир представи “Откритие” и “Легенди от Белинташ” в Ямбол

На 28 ноември 2019 г. Таня Мир представи в зала “Археология” на Регионален исторически музей – Ямбол, своите книги “Откритие” и “Легенди от Белинташ”. Събитието е по инициатива на РИМ – Ямбол и с участието на директора на музея д-р Стефан Бакърджиев, Тодор Вълчев – уредник на фонд “Праистория” и Кремена Димова от отдел “Връзки с обществеността”. Колорита на вечерта допълниха участници от Група за исторически възстановки “Антична Тракия”, които посрещаха и изпращаха гостите в автентични бойни римски доспехи.

Срещата с младата авторка откри г-н Стефан Бакърджиев. Той представи Таня Мир не само като автор на книги с историческа тематика, но и като сценарист на пълнометражни игрални филми по нейните книги – “Откритие”, който от 5 декември тръгва по киносалоните в столицата, а след това и в другите градове, и на филма “Легенди от Белинташ”, на който част от кадрите са заснети в каструма на Археологически резерват “Тракийски и античен град Кабиле” с участието на Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae”, Cohors II Lucensium, Група за исторически възстановки “Антична Тракия”, Moderen Balet Kala, Ludus Lupercalis и Национално дружество „Традиция” – регионален клуб „Георги Дражев” – Ямбол.

Специално за вечерта в Ямбол присъстваха издателите на книгите на Таня Мир – Петя Станева и Денчо Михов, както и изпълнителят на главните роли и в двата филма – актьорът Светлин Къров.

Издателят Денчо Михов, който е и редактор на книгите, разказа за творческия процес по създаването на книгите, за литературната награда на издателство “Либра Скорп” – “Equilibrium” и мотивите за удостояване с тази награда на дебюта на Таня Мир – фентъзи повестта “Откритие”. Направи и кратък анализ на съдържанието на “Откритие” и “Легенди от Белинташ”, въпросите, които авторката поставя, скритите отговори на много от тях “между редовете” на текстовете, и отбеляза насоките в творческото развитие и израстване на младата писателка.

Светлин Къров прочете анонсите към книгите, а Таня Мир сподели мотивите да разкаже тези позабравени древни истории от нашите земи, посланията, които желае да предаде на читателите, както и своите бъдещи творчески планове.

Гостите на вечерта имаха възможност да видят трейлъра на филма “Откритие”, както и откъси, заснети именно в археологическия резерват “Кабиле” с участието на групата за исторически възстановки от Ямбол.

Вечерта завърши “на по чаша вино” (специална селекция с марка “Кабиле”, осигурена от домакините) и автографи от авторката за всички, пожелали да притежават книгите.

Следващата среща с Таня Мир и екипа, реализирал на големия екран нейните книги, се очаква през втората половина на декември, по време на прожекциите на “Откритие” в кино “Елит” – Ямбол.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

<span>%d</span> блогъра харесват това: